Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου σήμερα 2 Απριλίου, και ένα από τα παιδικά βιβλία που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα βιβλίο αγαπημένο και λίγο διαφορετικό!

Το βιβλίο αυτό είναι η κυρία Κλοκλό της αγαπημένης Ζωρς Σαρρή! Η κυρία Κλοκλό είναι μια χαριτωμένη γατούλα, η οποία έχει μια μεγαλειώδη αίσθηση προσωπικής αξίας και σπουδαιότητας για τον εαυτό της. Η μόνη της έννοια είναι η εικόνα της, το ποσό όμορφη και καλοντυμένη είναι, μα πάνω από όλα το πόσο θα τη ζηλεύουν και θα τη θαυμάζουν οι γύρω της.

Η κυρία Κλοκλό θέλει ό,τι έχουν οι άλλοι. Η κυρία Κλοκλό αγοράζει συνεχώς πράγματα και όμως μένει και πάλι ανικανοποίητη καθώς συνεχώς επιθυμεί να αγοράσει περισσότερα. Το μόνο πρόβλημα που έχει η ίδια κάθε φορά είναι ένα. Δεν ξέρει πως να χρησιμοποιήσει και που όλα αυτά τα υλικά αγαθά τα οποία έχει αγοράσει!!! Έχει πολλά βιβλία, χωρίς να ξέρει να διαβάζει! Έχει ηλεκτρικές συσκευές, χωρίς να ξέρει πως λειτουργούν, έχει ένα σωρό άχρηστα πράγματα, μόνο και μόνο επειδή τα έχουν οι άλλοι!

Και στο τέλος πάντα μένει χωρίς χρήματα και παρέα με τη ματαιοδοξία της. Πόσες φορές πιάσαμε τον εαυτό μας να γίνεται κυρία Κλοκλό;

Πόσες φορές μας έφαγε η καταναλωτική μανία μας και ψωνίσαμε χωρίς λόγο; Πόσες κυρίες Κλοκλό έχουμε συναντήσει στη ζωή μας;

Η κυρία Κλοκλό μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά μας τα όρια του καταναλωτισμού και τις πραγματικές αξίες στη ζωή ενός ανθρώπου!

Έλενα Κ.