Ο Φάνης αποκάλυψε τα μυστικά της οθόνης στους μικρούς του φίλους στην επιτυχημένη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στον Απαλό Αλεξανδρούπολης και το vbooks.gr ήταν εκεί.

Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερη όχι μόνο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος με το οποίο παρακολούθησαν παιδιά και γονείς, αλλά και λόγω του γεγονότος πως πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά του κέντρου ξένων γλωσσών της κ. Βασιλικής Χαντζή. Φυσικά, αν και σε υπαίθριο χώρο, τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

Η συγγραφέας Στέλια Σαρικά παρουσίασε σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, σχετικών με τη θεματολογία του βιβλίου, και κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού της! Πολλές δραστηριότητες αξιοποίησης του βιβλίου είναι διαθέσιμες πατώντας εδώ. Η κ. Στέλια θα χαρεί πολύ αν της στείλετε πίσω τι έχετε δημιουργήσει.

Η ιστορία απευθύνεται σε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς. Μπορεί να αποτελέσει την αφορµή για µια συζήτηση και έναν προβληµατισµό γύρω από τη χαµένη παιδικότητα και την αλλοίωση της ψυχοσύνθεσης των παιδιών, ως αποτελέσµατα της αλόγιστης χρήσης της τεχνολογίας.

Aπό τη στιγµή που ο Φάνης αποκτά το πολυπόθητο τάµπλετ, η ζωή του αλλάζει δραµατικά. Κλείνεται µε τις ώρες στο δωµάτιό του, χάνει τους αληθινούς του φίλους, αποµακρύνεται από τα αγαπηµένα του πρόσωπα, αδιαφορεί για το σχολείο. Ξεχνά να ζήσει.

Τι γίνεται όµως όταν εµφανίζεται ο Ταϊφόν; Ποια µυστικά θα του αποκαλύψει και πώς θα επηρεάσει τη ζωή του Φάνη και των γονιών του; Θα καταφέρει να τους υπενθυµίσει την αξία της πολύχρωµης, αληθινής, γεµάτης εµπειρίες καθηµερινής ζωής;

Η συγγραφέας

Η Στέλια Σαρικά γεννήθηκε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήµιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών, και Παιδαγωγικές Επιστήµες στο τµήµα Δηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Το 2010 ολοκλήρωσε τη µετεκπαίδευσή της στο διδασκαλείο της Αλεξανδρούπολης.

Εργάστηκε ως κοινωνιολόγος σε γυµνάσια και λύκεια. Ασχολήθηκε µε τα άτοµα µε αναπηρία και ήταν υπεύθυνη υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραµµάτων στον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Ατόµων µε Αναπηρία.

Από το 2003 ζει στην Αλεξανδρούπολη και εργάζεται στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση ως δασκάλα. Είναι παντρεµένη και µητέρα δύο παιδιών.

Το βιβλίο «Ο Φάνης και η οθόνη µε τα µυστικά» είναι η πρώτη της επίσηµη συγγραφική δουλειά.

Μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο με έκπτωση πατώντας εδω!

Μπορείτε επίσης να “κατεβάσετε” δωρεάν τις φύλλα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βιβλίο πατώντας εδώ!

Διαβάσετε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Στέλιας Σαρικά στη Χυτούλα Παπαζόγλου στο www.oidikesmoustigmes.gr

H Στέλια Σαρικά συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ο Φάνης και η Οθόνη με τα Μυστικά», το οποίο και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020, από τις εκδόσεις IWrite. Με αφορμή το βιβλίο της, για το οποίο την άποψη μου μπορείτε να βρείτε εδώ, της έθεσα τις παρακάτω ερωτήσεις. Με την ευκαιρία να την ευχαριστήσω για την παρακάτω συνέντευξη που μου παραχώρησε. 

Ποια ήταν η αφορμή ή το έναυσμα για να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Γράφω εδώ και πολλά χρόνια. Πιο συστηματικά όμως από τότε που εργάζομαι ως δασκάλα. Η καθημερινή επαφή με τα παιδιά, οι σχέσεις που αναπτύσσονται στο σχολείο, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών προσωπικοτήτων, η ποικιλία των εκπαιδευτικών προβλημάτων που προκύπτουν από την καθημερινή τριβή με τους μαθητές και πάνω από όλα η αγάπη μου μου για τα παιδιά ήταν μερικοί από τους λόγους που με ώθησαν να ασχοληθώ με τη δημιουργική γραφή. Πάντα με ενδιέφεραν θέματα που σχετίζονται με γενικότερα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Η διαφορετικότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, η βία, η αλλοίωση του χαρακτήρα των παραδοσιακών θεσμών κοινωνικοποίησης και ο αντίκτυπός τους στη συμπεριφορά και την ψυχοσύνθεση των παιδιών, το προσφυγικό, ο ρατσισμός είναι μερικά από τα θέματα που έχω καταπιαστεί κατά καιρούς κι έχω γράψει μικρές ιστορίες για να τις εντάξω στη μαθησιακή διαδικασία.  


Πώς πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο και πώς αισθανθήκατε όταν το πήρατε στα χέρια σας και το είδατε πλέον τυπωμένο;

Το θέμα του βιβλίου με ώθησε από μόνο του να πάρω αυτή την απόφαση. Βέβαια σε αυτό συνετέλεσε και η παρότρυνση μιας αγαπημένης φίλης και συναδέλφου στην οποία το έχω αφιερώσει. Δεν κρύβω ότι η συγκίνηση και η χαρά μου όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου, ήταν μεγάλη. Το να μεταμορφωθούν απλές γραμμές ενός κειμένου σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο, είναι πραγματικά κάτι μαγικό. Απόλαυσα όλη τη διαδικασία, από το αρχικό στάδιο της αξιολόγησης του βιβλίου από έμπειρο αναγνώστη, τη σελιδοποίηση, την εικονογράφηση και τη δημιουργία του εξώφυλλου μέχρι την ημέρα που ενημερώθηκα ότι θα κυκλοφορήσει… Ως πρωτόπειρη σε αυτόν τον χώρο, θα χαρακτήριζα αυτό το ταξίδι συναρπαστικό! Κι αν με ρωτούσατε αν το επιχειρούσα ξανά θα απαντούσα με μεγάλη μου χαρά…

«Ο Φάνης και η Οθόνη με τα μυστικά» είναι το πρώτο σας παιδικό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IWrite. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτήν την ιστορία;

Στα περισσότερα βιβλία που σχετίζονται με το διαδίκτυο παρουσιάζεται συνήθως το πρόβλημα από την πλευρά των ενήλικων. Οι γονείς είναι τα αλάθητα πρότυπα και τα παιδιά αυτά που πρέπει να μπουν στο σωστό δρόμο. Εγώ ήθελα να δώσω μια διαφορετική οπτική στο θέμα. Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά μέσα δεν αποτελεί κατά τη γνώμη μου πρόβλημα μόνο των παιδιών και των εφήβων αλλά και των ίδιων των γονέων. Αυτή τη διαφορετική προσέγγιση του θέματος ήθελα να επικοινωνήσω στο κοινό και να θέσω προβληματισμούς γύρω από τον γονεϊκό ρόλο και τη λειτουργία του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσης των παιδιών.


Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφική διαδικασία και πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του νέου σας βιβλίου; Για να είμαι ειλικρινής, το βιβλίο προέκυψε αβίαστα χωρίς να καταβάλλω προσπάθεια για να είναι κάτι ξεχωριστό ή μεγαλειώδες. Αποτύπωσα στο χαρτί σκέψεις και προβληματισμούς πάνω σε ένα θέμα που με απασχολούσε και ως μητέρα και ως εκπαιδευτικό. Από τη στιγμή που έγινε η σύλληψη της ιδέας ενημερώθηκα από διάφορα άρθρα για το θέμα και για έρευνες που έχουν γίνει, προκειμένου να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα. Στη συνέχεια άρχισα τη συγγραφή της ιστορίας η οποία δεν μου πήρε αρκετό χρόνο γιατί ήδη στο μυαλό μου είχα κατασταλάξει για το πώς θα προσέγγιζα το θέμα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τους ήρωες του.

Το βιβλίο όπως ανέφερα και παραπάνω διαπραγματεύεται το πρόβλημα της εξάρτησης των παιδιών από τα ηλεκτρονικά μέσα και τον ρόλο των γονέων στην καλλιέργεια  στάσεων και αξιών για τη ζωή τους. Σκοπός μου ήταν να τσαλακώσω τα ωραιοποιημένα γονεϊκά πρότυπα που συχνά προβάλλονται σε παιδικά βιβλία και να δώσω την αφορμή για μια συζήτηση κι έναν προβληματισμό γύρω από τη χαμένη παιδικότητα και την αλλοίωση της ψυχοσύνθεσης των παιδιών ως αποτελέσματα της αλόγιστης χρήσης της τεχνολογίας. Ο Φάνης , ο μικρός ήρωας, της ιστορίας είναι ένα σύγχρονο παιδί που παρασύρεται από ένα δελεαστικό για την ηλικία του μέσο, το τάμπλετ. Από τη στιγμή που το αποκτά χάνεται στο γκρίζο τοπίο της εικονικής πραγματικότητας και απομακρύνεται από το νόημα και την αξία των αυθεντικών, πολύχρωμων στιγμών που απολαμβάνουμε με αγαπημένα μας πρόσωπα. Κι έτσι εμφανίζεται ο Ταϊφόν, ένα τάμπλετ με φωνή και συναίσθημα που του δείχνει τον δρόμο για να ανακαλύψει ξανά, μαζί με τους γονείς του, τα μυστικά για μια ευτυχισμένη, πολύχρωμη ζωή. Στην ουσία αυτό που κάνει είναι να παρουσιάσει στον μικρό ήρωα το πρόβλημα  στις πραγματικές του διαστάσεις. Η ρεαλιστική παρουσίαση των επιπτώσεων που έχει η υπερχρήση της τεχνολογίας,  θα θέσει στον Φάνη το πρόβλημα, καθιστώντας τον συνυπεύθυνο για την αντιμετώπισή του. Στην ουσία αυτό που ήθελα να τονίσω είναι η σημασία της συζήτησης και του διαλόγου στην επίλυση των προβλημάτων και η αξία τους στην ωρίμανση των παιδιών.


Όταν γράφατε το βιβλίο είχατε από την αρχή στο μυαλό σας το φινάλε, ή διαμορφώθηκε στην πορεία;

Το τέλος ήταν προκαθορισμένο από την αρχή… Ήθελα η ιστορία να κλείνει  τονίζοντας την αξία των ανθρώπινων σχέσεων. Τα μηχανικά αγγίγματα  μετατρέπονται στο τέλος σε αγγίγματα αγάπης που μεταμορφώνουν τη γκρίζα, χωρίς εναλλαγές ζωή σε μια πολύχρωμη γεμάτη συναισθήματα συνύπαρξη με τους «σημαντικούς άλλους» στην πορεία της ζωής μας…


Υπάρχουν επόμενα συγγραφικά σχέδια;  
Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με το επόμενο μου βιβλίο.  Ήδη έχω ολοκληρώσει τη συγγραφή της ιστορίας και ασχολούμαι με κάποιες δραστηριότητες που θα προτείνονται στο τέλος του βιβλίου. Το θέμα αφορά ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς μαθητές και χρήζει προσοχής τόσο από εκπαιδευτικούς όσο κι από γονείς. Εν αναμονή λοιπόν…